På hemsidan använder vi cookies för att den ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.
Weekendresor
Meny

Colosseum

Colosseum är onekligen historisk mark och det är en mäktig känsla att promenera från Piazza Venezia, längs Forum Romanum och bort mot Colosseum.

Området var centrum i det antika Rom. Här byggde kejsar Nero ett palats till sig själv och även en konstgjord sjö med paviljonger och trädgårdar runt omkring. Vid ingången uppfördes en väldig bronsstaty av honom själv - en koloss. Den gav namnet Colosseum till den väldiga amfiteater som år 72-80 e.Kr. byggdes här efter att marken givits tillbaka till folket.

colosseum.jpg

Många var de slavar och brottslingar som miste livet på Colosseum för att roa publiken. De kom att kallas gladiatorer vilket betyder svärdskämpe på latin. På liv och död blev de tvingade att kämpa mot vilda djur eller mot andra gladiatorer. Under antikens Rom var detta en populär underhållning. Colosseum rymde 50 000 åskådare.

Statyn av kejsar Nero som från början stod utanför Colosseum lät man så småningom smälta ner för att göra vapen. Detsamma skedde med armeringen, vilket fick till följd att delar av Colosseum rasade vid ett jordskalv. Även betydande mängder marmor togs från Colosseum och användes till Peterskyrkan, Fontana di Trevi med flera byggnader.